Deze stelling dringt zich bij me op nu het zo warm is. Pootje baden wil meneertje Byr wel, tot zijn buikje zelfs, maar écht zwemmen doet hij niet. Zelfs niet als zijn dikke vriend labrador hem onafhoudelijk er probeert van te overtuigen dat zwemmen juist verrukkelijk is.
Is mijn zelfbedachte theorie juist of onjuist? Een poolhond kan wel zwemmen maar doet het niet vrijwillig omdat zijn vacht het niet toelaat. In poolstreken is er eigenlijk weinig water, alleen ijs, sneeuw en ook regen in de zomer. Wordt hij nat tot op zijn huid dan bestaat de kans op doodvriezen. Zijn vacht is spatdicht maar niet 100 procent waterdicht.
Zijn er echte waterratten onder de poolhonden?
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over ""Een poolhond zwemt niet vrijwillig"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
ook newfoudlanders hebben een waterdichte vacht, en dat zijn toch wel heerlijke zwemmers, maar ook onder dit ras zijn er honden die alleen pootje baden meer niet. denk niet dat poolhonden die hier wonen daar niet bij nadenken, van.... o als ik in het water ga dan vries ik dood.
en ook jouw hond heeft zomers een zomervacht, tuurlijk nog heel dik, maar toch een andere vacht dan swinters, ook jouw hond zoekt verkoeling op, maar echt warm heeft tie het niet anders zou die zich zonder bedenken ook wel lekker kopje onder willen gaan.
JA!
Hier mijn siberische zeehonden
Ze zijn hier zelf mee begonnen. Inderdaad is de kans groot dat er wel een stukje instinct tegen staat ivm de poolgronden maar toch kunnen ze zich blijkbaar beseffen dat t met mooi weer geen enkel probleem is want in de winter doen ze t absoluut niet en in de sneeuwgebieden ook niet.
@suze: mooie foto's zeg, woow! Ik had ze vanochtend gezien maar het was me niet opgevallen dat er ook een poolhond bij was die echt zwom. Grappig dat ze in de winter dus niet zwemmen. Byr is nog heel jong en moet nog veel uitvogelen. Hij is echter niet bang, vorige week zijn we enkele dagen aan zee geweest. Dat was voor hem de eerste keer maar hij rende zonder enige schroom voluit de branding in. Er liep geen andere hond voor hem uit, het was helemaal zijn eigen idee.
@willemijn: ik geloof wel in genetisch bepaalde eigenschappen hoor. Dat ze dus qua aanleg niet zwemmen maar er dus wel zelf achter kunnen komen dat het 's zomers wel kan, zoals blijkt uit deze foto's.
ik heb hier 2 waterratten, en 1 zwemt wel maar alleen als die zin heeft, en de ander houd t bij pootje baden.
Dus je stelling klopt niet!
Die van mij zwemmen zelfs in de winter :S
Misschien als je zelf in het water gaat?
Jose
Suze, prachtige fotoos. prachtig.
ja hier wordt in de winter wel gezwommen. ijs of niet.
is het niet zo dat ze ook in de winter toch waters moeten overtrekken waar ze doorheen moeten zwemmen ? kijk ijs is natuurlijk wat anders, maar juist omdat ze een vacht hebben die niet doordringbaar is kunnen ze normaal zwemmen in wateren om naar de overkant te moeten.... ijs ? ja dan is er geen kwestie van zwemmen natuurlijk dat wordt dan lopend gedaan.
hier is ook een hond met een waterdichte vacht, die niet nat wordt in de winter, onderlaag noemen we dat. de bovenlaag wordt nat, maar als men in beweging blijft is dat niet erg. in de winter zie ik ook ijs op haar vacht liggen, maar haar ondervacht blijft droog en warm.
hier ook eentje die maar tot zijn buik in het water durft.
echt zwemmen heeft hij tot nu toe maar 1 keer gedaan (1 min. )
mmm... nou wordt het topografisch interessant.
En Willemijn, je overtuigt me echt nog niet hoor, haha.
In West-Siberie waar de Samojeed vandaan komt, zijn er maar een paar rivieren. Stel je voor, een mega-uitgestrekt land met af en toe een rivier, dus ruimte genoeg om er niet persé doorheen te moeten. Af en toe wat smeltwater 's zomers.
De husky komt van oorsprong uit de buurt van de Chukchi Zee, een deel van de Noordelijke ijszee. Heel ander biotoop dus.
Moeten we de stelling aanpassen? Zijn de verschillende poolrassen op dit gebied anders?
(p.s. als jullie dit 'n flauwe discussie vinden, dan zeggen hoor haha. ik schijn zo melig te zijn vandaag door de warmte. Ik krijg meer klachten.)
Nee, je stelling klopt niet, heeft niks met hun instinct te maken. Net als bij andere honden is het zo: de ene poolhond zwemt graag, de andere niet.
Vergis je niet: de zomers in Alaska, Canada of Siberie zijn kort maar kunnen warm zijn. Het is niet vreemd dat in Siberie de temperaturen boven de 30°C uitkomen. Dus bevriezen doen ze dan zeker niet!
nee vind het geen flauwe discussie. vind het juist erg leuk om hier over te discuseren.
nu ik he.
Newfoundlanders zijn zwemmers, hier is er een, Bamse die tot haar derde jaar niet gezwommen heeft, nimmer, ja pootje badend meer niet, geen angst voor water dat niet, maar niet zwom, alleen haar poten nat maakte, vond het wel een veilig idee, tot......
ze op een dag wilde drinken in het winschoten diep. ze viel in het water en zwom niet, ze ging telkens koppie onder, en ik ben er in gemoeten om haar op de kant te halen, daarna heb ik haar zwemmen geleerd.
ze kon het niet van nature..... vandaar de ene hond kan zwemmen en de ander vertikt het, kan ook zo zijn omdat er niets mee gedaan wordt. zoals bij Bamse, daar bedoel ik mee, vond het wel best dat ze niet zwom had ik ook geen angst dat ze te ver weg ging.
dat heb ik namelijk mee gemaakt met anderen honden, vandaar dat ik het niet aanmoedigde tot die bepaalde bewuste dag.
Newfoundlanders komen van oorsprong uit Canada. daar zijn de zomers kort en de winters lang, in de zomer hebben deze honden een zomervacht, en wel degelijk wordt er gezwommen dan, ook werden ze gebruikt voor vissersboten naar de kant te trekken, dus zwemmen was een vereiste, in de winters werd er niet gezwommen waarom zouden ze . zolang er geen ijs in de wateren was, gingen ze toch te water om de vissers te helpen om de boten binnen te brengen, en doodvriezen was er niet bij, ze liepen zich wel droog, en als er echt ijs lag, dan gingen ze er niet in.
dat Bamse in den beginne niet zwom, wil niet zeggen dat het van nature er niet inzit, we zitten sinds een jaar op watertraining, en ze is een natuurtalent. nimmer puschen ze doet alles van nature,
denk dat als Poolhonden aangemoedigd worden om te zwemmen dat ze dan zeker ook zwemmen, waarom niet, met de meeste honden is het toch zo, waar ze ook vandaan komen een heerlijke ontspanning.
ik had een vriendin in capelle a.d. ijssel met twee poolhonden, en ik had een duitse herder, we gingen iedere ochtend op stap met de drie honden, en alle drie de honden zwommen graag , alle drie. denk dat als je het aanmoedigd dat er wel degelijk door deze rassen gezwommen wordt.
wij hadden in de winter lange lijnen bij ons, want zelfs in de winter wilde ze alle drie zwemmen, ook de poolhonden, niets geen gepusch. en de lijnen waren er voor als de honden op het ijs gingen en er doorheen zouden zakken dat we ze er uit konden halen. als er echt ijs lag, gingen ze alle drie aan de lijn.
wil zeggen... de ene hond zwemt de ander niet.
ik wil een weddenschap met je afsluiten, dat als je je hond aanmoedigt om samen te zwemmen dat ze het heerlijk vinden, geloof me maar, dat heb ik ook met Bamse , alleen zwemmen ? doet ze niet, maar owee als ze ziet dat ik aanstalten maakt om er in te gaan, hoppa zij aan zij gaan we erin en zwemmen een heel eind.
als jij dat ook doet met je hond, rustig opbouwen om samen te gaan zwemmen, moet je eens kijken, je hond blijft echt niet achter hoor, die wil samen met je mee de vaart op.
je maakt me nieuwsgierig J. van Wersch...
Nou willemijn die weddenschap wil ik wel met je aangaan want ik heb een waterrat 1ste klas Nanook en ik ga met beiden het water in maar Luna gaat echt niet verder dan haar buik. Nanook heeft Mc wel mee het water in gekregen en Luna speelt en rent door het water met nanook ..... maar ja een husky is nu eenmaal een husky.
Geven niet op maar of ze ooit echt gaat zwemmen .......
apart met Luna gaan zwemmen, niet beiden mee nemen.
ga maar het eerst het water in, en laat Luna maar achter je..... kijk niet om, maar stiekum in je ooghoek wel natuurlijk, hahaha
20 meter verder roep je luid om hulp, heus je hond komt naar je toe, maar nogmaals ga alleen met Luna zwemmen neem Nanook niet mee, dan ben jij interessant en niet Nanook.
Bamse ging ook niet het water in, er staan op mijn profiel fotoos waar ik weg zwem, eerst bamse wel aan het water toevertrouwd dat ze wist dat ze kon zwemmen he. dat heb ik eerst aan de lijn gedaan, ze kon het, en daarna los.... op mijn profiel zie je dat ik weg zwem en bamse achter me aan komt, je hoef niet in het begin ver te gaan, zorg dat je een team vormt.
vandaar apart mee nemen Nanook thuis laten. die weddenschap wil ik met je aangaan hoor.
maar eerst vertrouwen winnen van Luna dat ze weet dat ze kan zwemmen, en daarna komt ze mee met je, heus.
dat is niet in een lesje gedaan he, daar hebben we ook een poos over gedaan, eerst vertrouwen winnen van Luna dat als er geen grond is dat ze kan zwemmen, dan pas komt ze mee met je anders niet.
ok zal het de volgende keer doen en haar alleen meenemen wie weet zijn de wonderen de wereld nog niet uit en verlies ik ( graag ) de weddenschap
Nanook had het zwemmen snel door eigenlijk 1ste paar keer wat paniekerig maar toen ging ze als een speer en nog steeds zodra zij water ziet
Maar eens zien of ik Luna zover kan krijgen ze zit al aan lange lijn vast dus ik kan al een eind van haar weglopen. Maar echt helemaal alleen met haar in Zeeland zal lastig gaan maar met hulp zoon ....
hier in deze vijver heb ik Bamse leren zwemmen, je ziet het ze was geen pup, maar al een volwassen hond.
pootjebadend vond ze heerlijk, maar zwemmen ? nee, je moet er zelf veel energie in steken, heus het lukt.
zorg wel dat ze goed kan volgen, en als jij een team vormt doet je hond alles voor je.
voor ze met me mee ging, eerst vertrouwen winnen, aan de lijn leren dat zwemmen een feestje is, en de angst van geen grond onder de voeten wegnemen, vertrouwen heet dat er bij blijven. dichtbij de hond, en zorgen dat je in het vizier bent.
en opeens zijn ze los van de grond op eigen beweging, en dat gaat niet in een dag.
Lang geleden dat ik op het forum was.
Ik heb ook een Samojeed maar die gaat ook maar tot zijn buik. Ook als we met zijn allen het water in zijn. Hij is wel gek op water en kan het niet laten om er in te gaan ook al is het hartje winter
oefen het alleen , alleen samen met de hond zonder anderen erbij, zodat er geen afleiding is dan alleen jij met de hond.
een hond die graag pootje baad zal ook dan als je even tijd en energie er in steekt, en nee dat is niet in een dag maar dagen, graag samen met je gaan zwemmen.
zijn er anderen erbij, dan ben jij niet belangrijk
oefen dus alleen in het water waar niemand is. en als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, oeps, dan kan je altijd met je hond samen zwemmen.
dit is Bamse, als ze eenmaal de smaak te pakken hebben en je oefent vaak met elkaar het zwemmen, samen dan gaan ze zomaar een pop uit het water halen en naar de kant brengen, heus een hond vind het heerlijk om te werken voor je.
en dat geld echt niet alleen voor mijn hond, iedere hond werkt graag met de baas, en jammer dat de topicopener weg is, ze wilde een discussie erover voeren maar ze is er niet meer.
ook ik heb gewerkt samen met Bamse, terwijl ze alleen maar pootje baden, meer niet, tot ik er achter kwam dat ze niet kon zwemmen, aangezien het een hond is zonder angst is het zo aan te leren, vertrouwen, en heus dat geld niet alleen voor mijn hond , dat geld voor iedere hond.
ook poolhonden werken graag voor de baas, ik weet zeker dat als ze eenmaal zwemmen ook van alles uit het water willen halen, bootjes of zelfs de eigen baasje, steek er energie in, zoals jullie ook met jullie poolhonden werken met sledes. daar kan je ook met water energie in steken, en ik weet zeker dat dat ook gaat lukken dan.
TS is er nog wel althans haar profiel maar nu lijkt het meer over newfs te gaan dan over poolhonden. Maar willemijn aan andere kant ..... vind ik dat Luna zou moeten leren zwemmen of is het meer een leuk iets voor mij.
Met Nanook doe ik waterwerken met Luna wil ik steppen.
@Christel:
toch blijft het wel een interessante vraag, maar je zegt dat het niet met hun instinct te maken heeft en dat het net als met andere honden is de een zwemt wel de ander niet maar zijn er dan ook veel poolhonden die zwemmen? Of is het toch meer van ... meer niet dan wel?
Willemijn niet iedereen zit zoveel en lang op Hp. Ts komt af en toe
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over ""Een poolhond zwemt niet vrijwillig"" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?